Oro masės matuoklė (air mass meter)

Iš vieno gero žmogaus gavau dovanų štai tokį daiktą

oro-mase-004

Tai oro masės matuoklė, kuri stovi oro siurbimo į variklį kanale. Dar tiksliai neišsiaiškinau kaip veikia būtent šita matuoklė, bet iš principo jos viekimas turėtų būti toks:

Du matomi siūlai priklauso  Wheatstone tiltui. Pirmas siūlas veikia kaip atraminis, antras yra kaitinamas. Kaista tol, kol būna T laipsnių karštesnis už pirmajį. Viduje turėtų būti likusios tiltelio varžos. Traukiamas oras atvėsina abu siūlus. ir jų varžos sumažėja (PTC), o srovė per kaitintą siūla sustiprėja labiau, nei kad per nekaitinamą. Tiltas išbalansuojamas, komparatorius pareiškia pretenzijas srovės stiprintuvui, kuris pastiprina srovę, kad antrasis siūlas pašiltų ir jo varža grįžtų į padėtį, kad temperatūrų skirtumas liktų T laipsnių. Pagal BOSCH T=100 K. Sustiprėjusi srovė sukelia didesnį įtampos kritimą ant tiltovidinės varžos, o tai ir yra signalas apie oro masę. Greitis šito prietaiso didelis. Taip pat gerai veikia su atgaliniais srautais dėl vožtuvų atsidarymų ir pan. Nebijo detonacijų per daug (aktualu dedant dujas), nes tai ne oro srauto matuoklė.

Šita teorija iš BOSCH knygos “Automotive – Bosch Fuel Injection & Engine Manual”, kur parašyta apie LH Motronic (H kaip tik ir reiškia hot wire). Bet yra tikimybė, kad jis ne taip veikia, t.y. atvirkščiai. Ateitis parodys.

Vaizdas iš viršaus:

oro-mase-002

Kontaktai:

oro-mase-005

Ford pagamino, bet nežinau iš kokio modelio. Spėju ji jau gyvenimo daug mačiusi ir dar neaišku kiek pragulėjusi ir ar išvis dar veikia. Kažkokias varžas eina pamatuoti, o siūlų varžos yra ~15 R ir abi kaip tyčia vienodos.

Jei tiksliai neišsiaiškinsiu veikimo ar bent pajungimo, teks skersti ir žiūrėti kas viduje, kad ir kaip gaila būtų.

tags: ,
posted in Elektronika by admin

Follow comments via the RSS Feed | Leave a comment | Trackback URL

Leave Your Comment

 
Copyright © freshmake85

Powered by Wordpress.

Design by Bingo - The Web Design Experts.

Creative Commons licenzija
Code, images, text, sound, video by http://freshmake85.myftp.org is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.