Keitiklis LEDiniui apšvietimui (LED driver)

tai aukštinamasis keitiklis (boost converter), todėl yra pavojų ir reikia būti atsargiam! Esat perspėti.

išėjo toks visai nedidukas, apie 25 x 25 mm.  paremtas *34063* mikroschema (šiuo atveju ams34063).  šis keitiklis maitina 24 LEDus po ~3 V, tad išėjimo įtampa pakeliama iki ~72 V. galima ir daugiau sujungti, svarbu kad atlaikytų tranziukas. keitiklyje stovi BC639 ir jis jau beveik dirba tie savo galimybių riba, todėl norint didesnės įtampos, reikia ir kito tranziuko. (iš bėdos galima jungti grupėmis lygiagrečiai su papildoma varža, bet man taip netiko dėl papildomai reikalingų laidų).

keitiklis veikia, kaip srovės šaltinis, o srovės dydis nustatomas šunto varža, taip kad kritimas būtų apie 1,25 V (tai dėl vidinio stabilizatoriaus įtampos), tad keisti srovę labai paprasta. su 100R varža, srovė bus 12,5 mA, su 125R – 10 mA, o su 1R – 1,25 A ir t.t.

Schema iš datasheet`o, tik pridėtas išorinis tranzas (nes mikrė nelaiko tokios įtampos) ir nėra įtampos daliklio, kuris nereikalingas. beeksperimentuodamas, dar suradau, kad geriausiai veikia su papildomu raktu-inverteriu. Matavimai parodė, jog naudingumas yra apie 90 proc, jau įskaičiuojant keitikliui reikalingos energijos (kuri iš esmės yra grynas nuostolis).  Dažnio kondensatorius yra 470pF, ir vidinis dažnis išeina apie 50kHz.

Tokio keitiklio problema, kad jei netyčia nutrūktų laidas į apkrovą, tai įtampa ant šunto varžos būtų visada 0 ir keitiklis stengtųsi bet kokiomis sąlygomis pakelti įtampą. dėl to būtinai a) nusvils ritė b) perdegs tranzas. pirmu atveju dar nedidelė bėda, nes daugiau nieko blogo ir nenutiks, antru atveju gali būti ir daug karščio ir t.t.

Tad reikia apsaugos, pvz tinka zener diodai. tinka matyt ir kiti metodai, pvz integruotas viršsrovio atjungimas, tačiau aš jo nenaudoju, dėl mažos vartojamos srovės.

tags: , ,
posted in Elektronika by admin

Follow comments via the RSS Feed | Leave a comment | Trackback URL

Leave Your Comment

 
Copyright © freshmake85

Powered by Wordpress.

Design by Bingo - The Web Design Experts.

Creative Commons licenzija
Code, images, text, sound, video by http://freshmake85.myftp.org is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.