stalo teniso švieslentė (table tennis score board)

Taigi darbe per pietus lošiam stalo tenisą. kadangi tai didelė gamykla, tai joje net rengiamas čempionatas. ir kilo vienam šio čempionato organizatoriui ir prizininkui nr1 švieslentės idėja. kadangi aš irgi dažnai žaidžiu, tai teko prisiimti darbo. Tai buvo itin mažo biudžeto projektas, todėl atrodo tikrai neišvaizdžiai, bet na, svarbiausia veikia. tiesa, nuo mano nuotraukose esantis ir galutinis projektas biškį skiriasi, nes galutinis tapo DAUG tvarkingesnis, bet dabar svarbu kažką parodyti.

priminsiu, jog pagal dabartines taisykles yra žaidžiama iki 11, paduodant po 2 padavimus. jei 10-10, ta paduodama po vieną padavimą iki 2 skirtumo.

maketo nebaigtoji išvaizda:

img_7695 img_7710 img_7717 img_7715

Galutiniame variante skaičių matricos su valdymu sujungtos LAN kabeliuku, kuris gražiai išlankstytas, o ne tokie snargliai nuotraukose…

vienetų LEDai pakeisti į geltonus, nes nei raudoni, nei žali nešviečia pakankamai gerai, o valdymo kabeliukas buvo prailgintas iki 10 metrų cat3e laduku. tiesa, ant pultelio dar tarp mytukų kojų pridėti 10 nF kondensoriukai.

valdymas 3 mygtukais: + kairiajam, + dešiniajam, o vidurinis kaip alt, t.y. laikant jį atimami taškai. nuspaudus visus kartu, užnulinamas rezultatas.

iš antros nuotraukos matosi, kad pagrindas yra Attiny2313, varomas vidiniu generatoriumi. duomenys perduodami į hc164 registrą, kuris valdo skaitmenis. nors dabar kažkodėl nesugalvoju kodėl būtent taip padariau, nes kojų būtų užtekę. LEDų matricos yra bendro anodo, todėl uždegimas valdomas 2 grupėmis tranzų. 7-segmentai valdomi NPN, oį skaitmenį srovę vado PNP-npn sistemėlė. viskas maitinama iš ac-dc adapteriuko, todėl įmestas “krienas” tiesiogine prasme. Matricos refrešinasi kažkur 100hz dažniu, mirgėjimas nematomas.

valdymo schema valdymas-pcb

svieslente-csvieslente-pcb-k1 svieslente-pcb-d

hexas mikrovaldikliui.

beje tai pirmoji mano dvipusė daryta plokštė (ir tai su draugo Tomo pagalba, už ką jam aš ir visi žaidėjai esame dėkingi), kuri gavosi visai gerai, gal tik per kokį pusę mm ar mažiau nuėjo į šoną dėl mano kaltės, bet problemų dėl to per daug nebuvo, nes tik viena koja persidengia per abi puses.

kokius pakeitimus daryčiau dabar,jei reikėtų vėl tokį daryti, tai žinoma nebenaudočiau diskretinių tranzų 7segm matricai, o dėčiau uln2003 mikrę (ar kitą analogą). iš esmės reikėtų perdaryti matricų pcb, nes dbr kai jos vienodos, negražiai išėjo duomenų perdavimas į dešiniąją, kai kabeliukas ten nuėjo, nebežinau kaip čia taip susimoviau…  o gal net valdymui primesčiau IR ir kokį pultuką reikėtų padaryti, maždaug advanced visai būtų. o tam netgi kojų išsitaupytų. tiesa tik kad tektų batarkes pirkinėt pultui (2*AA).

tags: , , ,
posted in Elektronika, Mikrovaldikliai, Projektai by admin

Follow comments via the RSS Feed | Leave a comment | Trackback URL

Leave Your Comment

 
Copyright © freshmake85

Powered by Wordpress.

Design by Bingo - The Web Design Experts.

Creative Commons licenzija
Code, images, text, sound, video by http://freshmake85.myftp.org is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.