Automobilinis stiprintuvas (auto amp)

Susvilo stiprintuvas. Gaila, nes buvo visai neblogas, visgi su įtampos keitikliu, o ne kaip tie automagnetolose 4x50W iš 12 V… (pasvajokit).

Nustojo veikti po to kai gerai susipurtė ir paskleidė įdomų kvapelį. gaila jog saugiklis nesuveikė, nors buvo vos 10A (kei prašė net 20 A).

stiprintuvas_top

Štai kaip jis atrodo viduje. Kaip matyti susvilo (ir net išdegė bei suskilo) keitiklio mosfetai. jie ten kažkokie negalingi buvo (buz71). Dar nusprogo keitiklio valdymo tranziukai. susvilo konkrečiai. kaip dar matyti jis jau buvo pakrapštinėtas, nes temperatūriniai NTC keisti, relės skirtingos, bet veikė ir veikė gerai.

stiprintuvas

Pagamintas iš diskretinių komponentų, iš ko galima tikėtis gero garso. gale stovi TIP3055-TIP2955 bipoliarai, išspaudžiantys 15A (mirtina srovė). eitiklis atiduodavo 2*27 V tai būtų galima net ir apie dar didesnę galią pagalvoti su jais.

Tai nukepė tie mosfetai. Pagalvojau gal tiek bėdos, pasitrumpino kur ir užkaito. Nukrapščiau senųjų liekanas ir pakeičiau į IRFZ44 (galingesni kažkiek).  Pakeičiau tranziukus, net visą 494 mikrę pakeičiau dėl visa ko. Lygintuvo diodai atlaikė, gerai. Per AT maitblokį bandau įjungti. Pliunkšt užgeso maitblokis. Gal startinė didelė? atsinešu akumuliatorių tokį gyvenimo mačiusį; jungiu, kažkoks dūmelis pakilo. Startinė didelė ir visko ten per daug :D

Patarimas, kurį gavau: jungti per lemputę. Jei ši švies, reiškia kažkas negerai. taip ir yra. lempa spigina. Tenka dalimis tikrinti. Numetus keitiklio išėjimą nuo pačio stiprintuvo, lemputė nebešviečia. Išvada aiški: problema slypi kažkur anapus.

Kadangi ten labai daug visko ir tingėjau gilintis kas kaip tai nusprendžiau jog pasidarysiu kitą stiprintuvą jame.

Išmetinėju nebereikalingas dalis ir nulėkė emiterio varžikė:

varzike

Keista jog taip nutiko, bet tai taip jai ir reikia. dar 3 liko :)

Dabar vidus atrodo taip:

stiprintuvas_in

Tie laidai skirti dabar jau bandymams, ko reikės jungiant kitą galios stiprintuvą prie šito. Darysiu iš mikroschemos, o ne diskretinių (mažiau vargo). Dar liko išmesti ko nereikia, išpjauti plokštę kuri maišo, pravedžioti kelias geras dalis, bei sužiūrėti, kad veiktų keitiklis, visgi jis čia dabar pats svarbiausias (neskaitant tos šone jo įjungimo dalies “remote”).  Gali tik dar reikėti preamp pridėti, nes žadu prijungti mp3 playerį kuris mažokai įtampos teatiduoda.

tags: , , , ,
posted in Elektronika, Projektai, Stiprintuvai by admin

Follow comments via the RSS Feed | Leave a comment | Trackback URL

Leave Your Comment

 
Copyright © freshmake85

Powered by Wordpress.

Design by Bingo - The Web Design Experts.

Creative Commons licenzija
Code, images, text, sound, video by http://freshmake85.myftp.org is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.