Tachometras su video

Mašinoj manoj nėra tachometro, o labai norėjosi žinoti apsukas ir palyginti apsukų skaičių su kitomis markėmis prie to pačio greičio. tuo pačiu kai maniškė vargšė tik 4 pavarų (kai kada neblogas privalumas, ypač prailginta antra), norėjosi sulyginti su 5 pavarų dėžėmis.

dar norėjau sužinoti kaip veikia holo daviklis. schemą iš tikro pasiskolinau iš laikroduko, tik pataisiau, kad galėčiau susidoroti su 12 V maitinimu.

pirmoji versija nebuvo tokia tiksli. dariau 500 us tarpais. taip nutiko, nes norėjau tilpti į 16 bit aibę ir taip praradau tikslumą. prie 1000 rpm paklaida buvo apie +-20. ir didėjant apsukoms ji irgi neatsiliko. žvilgterėti kokios apsukos to užtenka, tačiau mano planai yra įdomesni, todėl užsibrėžiau padaryti tiksliau.

tacho

taigi taip jis atrodo antros versjos, bet nedaug tepasikeitė nuo pirmosios, tiek kad pasikeitė pats skaičiavimo principas. svarbi dalis yra apačioje esantis diodukas. jis neleidžia aukštesnei įtampai papulti į tachometrą ir jam pakenkti, o jo pagrindinis reikalavimas yra greitis. šis giriasi esantis 4 ns. jo kritimas 0,7 V, tai pakankama pasiekti žemą lygį, tačiau geriau būtų dėti kokį šotki dioduką. įtampos taigi nedidelės.

mano mašinikė turi skriejiką ir TCI-H uždegimo sistemą. Joje holo daviklis siunčia du impulsus per apsisukimą (4 cilindrai, visas ciklas per 2 apsisukimus, tai per apsisukimą 2 žvakės uždegamos).

Laidas nuo holo daviklio jungiamas tiesiai į jungtelę kuri prie diodo. ta juoda jungtelė buvo greitam išmėginimui įkišant laiduką. 2 išvadai, nes signalas ir žemė. galvojau, kad reikės naudoti su šarvu, bet nebūtina, veikia tiksliai ir taip.

pagal normalų metodą pasiektas 2 us tikslumas su 4 MHz kvarcu, žmogiška kalba išėjo 5 rpm paklaida apsukoms essant 7000 (maniškės atseit riba).

video parsisiuntimui:

tacho11

tags: ,
posted in Elektronika, Mikrovaldikliai by admin

Follow comments via the RSS Feed | Leave a comment | Trackback URL

Leave Your Comment

 
Copyright © freshmake85

Powered by Wordpress.

Design by Bingo - The Web Design Experts.

Creative Commons licenzija
Code, images, text, sound, video by http://freshmake85.myftp.org is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.